Hyppää sisältöön
Millaista remonttia taloyhtiösi tarvitsee?

Millaista remonttia taloyhtiösi tarvitsee?

26.3.2019 – Moni taloyhtiö kipuilee tälläkin hetkellä korjausvelan kanssa, kun erityisesti käyttövesiputket ja viemärit kaipaavat uusimista. Vaikeinta tuntuu olevan päättää, miltä osin talotekniikka kannattaa uusia ja kuinka laajasti. Tarvitaanko linjasaneeraus vai riittääkö putkien pinnoitus? Entä onko kasvaville lämmityskuluille jo aika tehdä jotakin?

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Aina kun taloyhtiössä tehdään päätöksiä mittavammista korjauksista, tarvitaan hyvät laskelmat ja selvitykset. Kustannusarvioissa on aivan olennaista vertailla investoinnin suuruutta taloyhtiön maksukykyyn. Onkin tavallista, että maksukyvyn parantamiseen etsitään keinoja esimerkiksi energiatehokkuustoimenpiteistä. Pienentynyt ostoenergian tarve näkyy mukavasti hoitovastikkeessa.

Lämpöpumppu on helppo tapa säästää energiaa

Isompien korjauksien yhteydessä yksi lämpimästi suositeltava energiatehokkuustoimenpide on lämpöpumppujärjestelmän asennus nykyisen lämmitysjärjestelmän tilalle tai rinnalle. Kiinteistöstä riippuu, valitaanko kohteeseen maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu vai poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä (LTO).

Olennaista on mitoittaa valittu järjestelmä oikein suhteessa muihin kiinteistössä tehtyihin energiatehokkuustoimiin. Esimerkiksi jos ikkunat uusitaan tiiviimmiksi, selvitään usein pienemmällä lämpöpumpulla. Ilma-vesilämpöpumpulla ja poistoilman LTO-järjestelmällä voidaan vähentää ostoenergiantarvetta 40–50 %. Maalämmön ja LTO:n yhdistelmällä päästään jopa 70 % säästöihin.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Asumismukavuutta ja kustannustehokkuutta samaan aikaan?

Kesä ja helteinen sää nostavat varmasti taas pian keskusteluun kerros- ja rivitaloasuntojen kuumuuden. Oikeilla korjaustoimilla voidaan vaikuttaa talon sisäilmaolosuhteisiin ja asukkaiden viihtymiseen eri vuodenaikoina. Esimerkiksi lämpöpumppujärjestelmä, joka sisältää lämpökaivot, toimii kesällä myös huoneistojen jäähdytyksessä. Käyttökustannukset ovat pienet: asuntoon asennettavan puhaltimen sähkönkulutus on noin 1 kWh päivässä eli 0,10–0,15 euroa.

Me asiantuntijat huomaammekin kerta toisensa jälkeen, että taloyhtiöissä kannattaa määritellä kaikille korjaustoimenpiteille useita vaihtoehtoja. Hyödynnämme niiden vertailussa monitavoiteoptimointia (MOBO, Multi Objective Building Performance Optimization), joka auttaa valitsemaan energia- ja kustannustehokkaimman kokonaisuuden. Samalla päätöksissä huomioidaan niin elinkaarikustannukset kuin asukkaiden viihtyminen.

Taloyhtiö 2019 -tapahtuma 10.4. Messukeskuksessa

Tule tutustumaan Granlundin taloyhtiöpalveluihin osastolle 12 ja hae hyvät vinkit remonttien suunnitteluun. Autamme löytämään parhaan ratkaisun taloyhtiösi tarpeisiin, onpa kyse sitten julkisivuremontista, putkiremontista tai uusista energiaratkaisuista, kuten lämpöpumppujärjestelmien valinnasta ja käyttöönotosta. Jos energiatehokkuus ja lämpöpumput korjaussuunnittelussa kiinnostavat, tule kuuntelemaan puheenvuoroni aiheesta Taloyhtiö-tapahtumassa salissa 102 kello 12.15.

Timo-Mikael Sivula

Kirjoittaja toimii energia-asiantuntijana ja energiahankkeiden projektipäällikkönä Granlundin konsultointiliiketoiminnassa. Koulutukseltaan Timo-Mikael on LVI-insinööri, yamk.

Tutustu Granlundin taloyhtiöpalveluihin

Mitä tietoa etsit?