Hyppää sisältöön
Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

1.8.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Yritysten into osallistua päästövähennystalkoisiin on viime vuosina kasvanut huimasti. Tämä on loistava asia, sillä yritykset ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Moni on jo selvittänyt päästönsä ja yhä useampi on sitoutunut päästövähennys- tai hiilineutraaliustavoitteeseen.

Välillä innostus on kuitenkin ehtinyt uskottavuuden edelle. Jos nimittäin verrataan eri yritysten tavoitteita, pitää valitettavan usein todeta, ettei ”nolla” ei todellakaan aina ole samansuuruinen kuin nolla.

Moni yritys on tavoitteessaan huomioinut vain piipunpäästä tulevat päästönsä tai käyttämänsä energian, kun toinen on laskenut mukaan koko toimitusketjunsa päästöt. Kun yksi on tehnyt kattavan analyysin päästövähennysmahdollisuuksista ja validoinut tavoitteensa vastaavuuden 1,5 asteen päästövähennystasoon esimerkiksi vaativalla Science Based Targets -sitoumuksella, toinen luottaa hyviin aikeisiin tai ratsastaa päästökompensaatioilla.

Mikäli omat päästövähennyksensä haluaa vakuuttavasti osoittaa, kannattaa myös kriittisesti katsoa, mitä dataa laskelmat ovat syöneet. Mikäli päästöjen arviointi pohjautuu hankintaeuroihin kytkettyihin päästökertoimiin, kuten nykyisin usein tapahtuu, on laskennallisia päästövähennyksiä hankala saavuttaa.

”Nolla” ei todellakaan aina ole samansuuruinen kuin nolla.

EU suitsii hiilineutraaliusväittämiä

Nyt EU:n vastuullisuuslainsäädäntö tulee puuttumaan löperöihin vastuullisuusväittämiin tiukalla kädellä.

Vastuullisuusraportointidirektiivi CSRD vaatii, että yritysten päästölaskenta kattaa olennaiset toimitusketjujen päästöt (Scope 3) eli yritysten tulee raportoida toimintansa suurimmat vaikutukset riippumatta siitä, tapahtuvatko päästöt fyysisesti omalla tehtaalla vai vaikkapa raaka-aineiden tuotannossa.

Lisäksi yritysten tulee tehdä uskottava ja läpinäkyvä siirtymäsuunnitelma päästöjen vähentämiseksi ja perustella kuinka se vastaa 1,5 asteen päästövähennystavoitteeseen. Vaatimukset myös koskevat yhä useampia, sillä CSRD tulee lisäämään suoraan raportointisääntelyn piirissä olevien yritysten määrää viisinkertaisesti ja vaikuttamaan toimitusketjujen kautta välillisesti vielä paljon useampiin. Tiedot tullaan validoimaan osana tilintarkastusta.

CSRD:n lisäksi mm. hyväksyntäprosessissa oleva viherväitteitä koskeva Green Claims -direktiivi on suunnattu suitsimaan kuluttajaviestintää. Direktiivin myötä esimerkiksi kompensaatioihin pohjautuvia hiilineutraali, nettonolla ja vastaavia termejä ei saisi enää käyttää.

Tiedot tullaan validoimaan osana tilintarkastusta.

Mikäli oma hiilitiekartta on tehty ja tavoitteet asetettu, nyt on hyvä aika tarkistaa, ovatko ne riittävän kattavat, kestävällä pohjalla ja viety käytännön toimintaan asti.

Mikäli asia on vielä suunnittelupöydällä, nyt on hyvä mahdollisuus hoitaa homma kerralla oikein ja hypätä loikalla kilpailijoiden ohi.

Kirjoittaja: Tytti Bruce-Hyrkäs on Granlund Oy:n vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja ja pitkän linjan ilmastovaikutusten asiantuntija.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Tytti Bruce-Hyrkäs

Vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lue blogejamme:

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?