Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin
6.2.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.
Olemme mukana kolmessa uudessa Business Finlandin kehityshankkeessa, joissa tavoitellaan seuraavien 2–3 vuoden aikana ratkaisuja juuri näihin kysymyksiin. Hankkeissa kehitetään kestäviä ratkaisuja kokonaisten kaupunkialueiden suunnitteluun.
Jo tällä hetkellä on selvää, että hankkeet tuovat tuttuihin teemoihin uusia näkökulmia, mikä tulee kehittämään niin Granlundin tarjoamia palveluja kuin kiinteistö- ja rakennusalaa. Päästövähennyksiä pyritään saavuttamaan kiinteistöjä laajemmissa kokonaisuuksissa.
Energiatehokkuusratkaisuja kokonaisiin kortteleihin
Kahdessa uudessa kehityshankkeessa, Energy-Carbon KOM ja NSDC, keskitytään energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden parantamiseen. Vaikka teemat ovat tuttuja, näkökulma ei ole vain järjestelmä- tai rakennustasolla, vaan kokonaisissa kortteleissa ja kaupunginosissa.
Alueellisen tarkastelun ansiosta suunnittelussa voidaan huomioida, miten eri rakennukset jakavat yhteisiä resursseja, kuten tiloja ja energiaa. Esimerkiksi kauppakiinteistöjen lauhdelämmöllä ja muilla ilmaisenergioilla voidaan lämmittää alueen asuntoja. Superkorttelissa voisi olla myös yhteinen maalämpöjärjestelmä, joka tukee energian kulutusjoustoa kulutuspiikkien mukaan.
Optimointimahdollisuudet ulottuvat arjen palveluihin, kuten yhteiskäyttötiloihin. Yhdessä talossa voisi olla usean eri taloyhtiön asukkaille suunnattu puusauna, toisessa sähkösauna ja kolmannessa uima-allas. Jakamistalouden ansiosta kaikilla ei tarvitse olla kaikkea, ja resursseja säästyy.
Kestäviä ratkaisuja kehitetään uusissa Business Finland -hankkeissa
- People Flow (Untangling People Flow for Smart and Sustainable Urban Environments)
- NSDC (Nordic Superblocks as Decarbonization Catalysts)
- Energy-Carbon KOM (Development of energy-carbon coordinated key operation management technology of district energy system based on mechanism-data fused modeling)
Lisää hyötyjä irti small datasta
Energy-Carbon-kehityshankkeen erityispiirteenä on, että siinä ei keskitytä big datan hallintaan, vaan tavoitteena on saada mahdollisimman suuri hyöty irti small datasta. Projektissa pyritään luomaan konsepti, joka helpottaa energiatarpeiden määrittelyä jo aluekehityshankkeen alussa, kun lähtötiedot ovat vielä puutteelliset eikä tiedossa ole, minkälaisia rakennuksia tai toimintoja alueelle on tulossa.
Meidän roolinamme hankkeen energiasuunnittelussa ja hiililaskennassa on tarjota energiasimulointi- ja tekoälyosaamista sekä aikaisemmista hankkeista kokoamaamme bencmarkdataa. Silloin jo pienen datamäärän avulla pystytään optimoimaan tulevan alueen energiankulutusta.
Digitaalisuus valjastetaan arjen parantamiseen
Kolmas Business Finland -hankkeistamme, People flow, liittyy ihmisvirtojen optimointiin niin rakennusten sisällä kuin laajemmin kaupunkiympäristöissä. Kehitämme yhdessä hankekumppanien kanssa digitaalisia ratkaisuja, joilla helpotetaan ihmisten arkea ja kestävää liikkumista kaupungeissa.
Uusissa kehityshankkeissa pyritään yhtä aikaa tehostamaan tilojen käyttöä ja keräämään dataa siitä, miten ihmiset tiloissa liikkuvat tai muuten niitä hyödyntävät. Energiasäästöjen ja päästövähennysten lisäksi tällainen tieto auttaa kehittämään tiloista käyttäjille entistä houkuttelevampia.
Näkökulman laajentaminen on mahdollista kiinteistö- ja rakennusalalla yhdessä saavuttamamme ymmärryksen, osaamisen ja teknologisen kehityksen ansiosta. Kun pienemmät kokonaisuudet alkavat olla hallinnassa, voimme laajentaa näkökulmaamme laajempien systeemien optimointiin.
Haluatko kuulla lisää?
Heikki Ihasalo
Lue muita blogejamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.