Jatkuvalla kustannusohjauksella voidaan ennakoida eri vaihtoehtoja
23.4.2020 – Viime vuosien yhteistoiminnalliset rakennushankkeet ovat tarjonneet Granlundin konsulteille näköalapaikan projektinjohdon ja samalla kustannuslaskennan arkeen.
”Suurin ongelma alalla on, että kustannuslaskentaa toteutetaan vasta, kun suunnittelu on jo pitkällä”, toteaa Granlundin Lean-rakentamisen toimialajohtaja Piia Sormunen. Hänen mukaansa rakennushankkeissa tarvitaan jatkuvaa kustannusohjausta, joka on prosessina ja ideologisesti aivan eri asia. ”Kustannuslaskennalla voidaan vain todeta olemassa oleva tilanne, mutta kustannusohjauksella vaikutetaan kustannusten kehittymiseen suunnittelun aikana.”
Kustannusohjauksella etsitään eniten lisäarvoa tuottavia ratkaisuja
Granlundin asiantuntijoiden tavoitteena on tuoda kustannusseuranta osaksi hankkeen arkipäivää. ”Laskemme hankkeen kustannuksia jatkuvasti aina hankesuunnittelu- ja tarveselvitysvaiheesta toteutukseen asti”, kertoo Granlundin kustannusohjauksen toimialajohtaja Jari Salmi. ”Silloin eri ratkaisujen kustannusvaikutuksiin pystytään reagoimaan nopeasti.”
Taustalla ovat Lean-rakentamisen opit. ”Kustannusohjauksen tärkein tehtävä on tukea päätöksentekoa kokonaisvaltaisesti, jolloin ainoa kriteeri ei ole raha”, Sormunen kiteyttää. Huomioon otetaan esimerkiksi tilojen loppukäyttäjien tarpeet. ”Suunnittelua ja toteutusta ohjataan tilaajan asettamien tavoitteiden mukaan, jolloin valitaan ne vaihtoehdot, jotka tuottavat tilaajalle eniten arvoa.”
Jatkuva kustannusohjaus huomioi rakennuksen koko elinkaaren
Jatkuvaan kustannusohjaukseen yhdistetään usein elinkaarikustannusten laskenta. Silloin huomioidaan investointikustannusten lisäksi esimerkiksi kiinteistön energia- ja ylläpitokustannukset.
”Olennaista on tutkia jo suunnitteluvaiheessa erilaisten energiantuotantotapojen, kuten maalämmön, aurinkoenergian tai lämmön talteenoton vaikutuksia kohteen elinkaarikustannuksiin”, Salmi sanoo. ”Samalla voidaan edistää organisaation vastuullisuustavoitteita, kuten energiatehokkuutta ja hiilineutraaliutta, jotka toimivat kilpailuetuna.”
Digitaalinen raportointi mahdollistaa nopean päätöksenteon
Kustannusohjauksen työkaluna käytetään havainnollista ja läpinäkyvää digitaalista raportointia.
”Korvaamme PDF-raportit tilannehuoneella, jossa hankkeen eri toimijat seuraavat liki reaaliajassa, miten kustannukset kehittyvät”, Sormunen kertoo. Kyse on kustannusohjauksen sähköisestä lokikirjasta, joka tarjoaa eritasoista tietoa hanketiimin eri jäsenille. ”Jokainen pysyy kartalla siitä, miten tehdyt päätökset vaikuttavat kokonaiskustannusten kehitykseen.”
Samat digitaaliset työskentely- ja raportointitavat mahdollistavat tiedolla johtamisen kiinteistöportfoliotasolla. ”Viime aikoina on käyty keskustelua useiden eri hankkeiden kustannusten seurannasta ja johtamisesta yhtä aikaa”, Sormunen sanoo. ”Reaaliaikainen tilannekuva voidaankin luoda yhtä lailla yksittäisistä kohteista kuin kiinteistönomistajan tai rakennusliikkeen kaikista hankkeista.”
Piia Sormunen
Jari Salmi
Lue lisää
Nyt on oikea hetki energiahankkeelle
28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…
- Energia
Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita
07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…
- Data ja digitalisaatio
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?
15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…
- Vastuullisuus
Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen
21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…
- Data ja digitalisaatio
- Vastuullisuus
Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun
26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…
- Data ja digitalisaatio
- Kiinteistöjohtaminen
Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?
21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.
- Vastuullisuus
Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa
14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?
06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon
01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.
- Vastuullisuus
Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista
11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.
- Data ja digitalisaatio
- Suunnittelu
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.