Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan
4.2.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta, mikä auttaa havaitsemaan ongelmatilanteet ajoissa.

Tuulivoimalat ovat siltojen kaltaisia vaativia ja kooltaan suuria infrarakenteita. Pelkät lavat ovat nykyään lähes satametrisiä ja painavat normaalisti yli 20 tonnia. Suomessa tuulivoimalat altistuvat muun muassa suurille lämpötilaeroille, lumelle ja jäälle, mikä voi aiheuttaa mekaanisia ja korroosiovaurioita sekä muuttaa rakenteiden rasitus- ja väsytyskestävyyttä.
Olemme tutkineet suomalaisten tuulivoimaloiden kuntoa GenerIoT-hankkeessa, jota Business Finland rahoittaa. Kansallisen konsortion yhteistyössä ovat mukana Granlundin lisäksi muun muassa Tampereen yliopisto, Loopshore Oy, Unikie Oy ja Tietoevry Oy. Tuulivoimaloiden rakenteiden mallinnus on tuottanut tietoa esimerkiksi siitä, minkälaista dynaamista rasitusta rakenteisiin kohdistuu eri tuuliolosuhteissa. Lisäksi olemme arvioineet tuulivoimaloiden kuntoa rakennusfysiikan ja talotekniikan näkökulmasta paikan päällä.
Hankkeen tulosten perusteella tuulivoimaloiden kuntoa olisi hyvä tarkastella useammin kuin määrävälein, kun kyse on rakenteista sekä talo- ja sähkötekniikasta, jonka pitää kestää äärimmäisen vaikeita pohjoisia olosuhteita. Konehuone (naselli) napoineen ja lapoineen on 150 metrin korkeudessa, joten kaikki edellä mainitut tekniikanalat joutuvat käyttöikänsä aikana koville.
Kehitettävällä ohjelmistolla ja rakenteellisilla analyyseillä on mahdollista parantaa tuulivoimaloiden huoltoon ja korjaustoimenpiteisiin liittyvää toimintaa.
Olemmekin kehittämässä hankkeessa ennakoivaa kunnonhallintaohjelmistoa, johon kootaan tietoa tuulivoimaloiden IoT-toimilaitteista, kuntotutkimuksista ja korjaustoimenpiteistä. Lisäksi olemme luoneet materiaaliriippumattoman ja numeeriseen laskentaan perustuvan FEM-mallin (elementtimenetelmän), joka sopii hyvin sekä teräs- että hybriditornien kunnon ja mekaanisten ominaisuuksien arviointiin. Mallilla saadaan tietoa esimerkiksi dynaamisen rasituksen vaikutuksesta tornin pitkäaikaiskestävyyteen.
Käytämme datan prosessointiin neuroverkkoja, ja teemme tiedon pohjalta rakenteellisia analyysejä. Ne mahdollistavat tuulivoimaloiden ennakoivan kunnonhallinnan, jossa rakenteiden vauriot havaitaan aikaisemmin. Se vähentää yllättäviä energiantuotannon keskeytyksiä ja ennaltaehkäisee turvallisuusriskejä.
Kehitettävällä ohjelmistolla ja rakenteellisilla analyyseillä on mahdollista parantaa tuulivoimaloiden huoltoon ja korjaustoimenpiteisiin liittyvää toimintaa merkittävästikin. Tällöin myös riskit pienenevät ja tuotto-odotukset paranevat. Siitä on etua sekä kunnille että tuulivoima-alan yrityksille.
Haluatko kuulla lisää?

Ennakoivan kunnonhallinnan hyötyjä
- Kustannustehokas etäseuranta IoT-toimilaitteilla tai vastaavalla datalla vähentää kohdekäyntien tarvetta. Energiantuotanto jatkuu keskeytyksittä, kun viikkoja tai kuukausia kestävien huoltokatkojen sijaan korjaus- ja huoltotoimenpiteet onnistuvat ennakoivasti tunneissa tai päivissä.
- Turvallisuus paranee, koska ennakoiva kunnonhallinta pienentää riskejä, pidentää tuulivoimalan käyttöikää ja vähentää tuotannon keskeytyksiä. Se parantaa voimalan taloudellista kannattavuutta.
- Tarpeenmukaiset huoltotoimet vähentävät huoltokäyntejä paikan päällä. Mahdollisilla kohdekäynneillä voidaan samalla tarkastaa toimilaitteita ja antureita vaikeakulkuisissa paikoissa.
Lisää uutisia ja blogejamme

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan
04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…
- Innovaatiot

Junction-hackathonissa kehitettiin mobiilisovellus laitetiedon keräämiseen
21.01.2025 – Matias ja Lauri Huhta voittivat syksyn Junction-hackathonissa Granlundin ja KONEen yhteishaasteen, jossa haettiin ideaa kiinteistöjen laitetiedon keräämiseen käyttäjäystävällisellä mobiilisovelluksella.
- Data ja digitalisaatio
- Innovaatiot

Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin
06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.
- Data ja digitalisaatio
- Energia
- Innovaatiot

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla
20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.
- Innovaatiot

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?
31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.
- Innovaatiot
- Suunnittelu
- Talotekniikka

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon
28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…
- Data ja digitalisaatio
- Innovaatiot

ITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon
02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…
- Data ja digitalisaatio
- Innovaatiot

“Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”
03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.
- Innovaatiot
- Nimitykset

Energiatehokkuus, IoT ja data vuoden opinnäytetöiden aiheina
23.11.2022 – Granlundin Vuoden opinnäytetyökisan voittajakolmikon työt pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin: energiatehokkuuteen, esineiden internetiin IoT:n ja datan hyödyntämiseen.
- Innovaatiot
- Ura Granlundilla
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.