Hyppää sisältöön
Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

4.2.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta, mikä auttaa havaitsemaan ongelmatilanteet ajoissa.

Aihepiiri
Innovaatiot
Jaa

Tuulivoimalat ovat siltojen kaltaisia vaativia ja kooltaan suuria infrarakenteita. Pelkät lavat ovat nykyään lähes satametrisiä ja painavat normaalisti yli 20 tonnia. Suomessa tuulivoimalat altistuvat muun muassa suurille lämpötilaeroille, lumelle ja jäälle, mikä voi aiheuttaa mekaanisia ja korroosiovaurioita sekä muuttaa rakenteiden rasitus- ja väsytyskestävyyttä.

Olemme tutkineet suomalaisten tuulivoimaloiden kuntoa GenerIoT-hankkeessa, jota Business Finland rahoittaa. Kansallisen konsortion yhteistyössä ovat mukana Granlundin lisäksi muun muassa Tampereen yliopisto, Loopshore Oy, Unikie Oy ja Tietoevry Oy. Tuulivoimaloiden rakenteiden mallinnus on tuottanut tietoa esimerkiksi siitä, minkälaista dynaamista rasitusta rakenteisiin kohdistuu eri tuuliolosuhteissa. Lisäksi olemme arvioineet tuulivoimaloiden kuntoa rakennusfysiikan ja talotekniikan näkökulmasta paikan päällä.

Hankkeen tulosten perusteella tuulivoimaloiden kuntoa olisi hyvä tarkastella useammin kuin määrävälein, kun kyse on rakenteista sekä talo- ja sähkötekniikasta, jonka pitää kestää äärimmäisen vaikeita pohjoisia olosuhteita. Konehuone (naselli) napoineen ja lapoineen on 150 metrin korkeudessa, joten kaikki edellä mainitut tekniikanalat joutuvat käyttöikänsä aikana koville.

Kehitettävällä ohjelmistolla ja rakenteellisilla analyyseillä on mahdollista parantaa tuulivoimaloiden huoltoon ja korjaustoimenpiteisiin liittyvää toimintaa.

Olemmekin kehittämässä hankkeessa ennakoivaa kunnonhallintaohjelmistoa, johon kootaan tietoa tuulivoimaloiden IoT-toimilaitteista, kuntotutkimuksista ja korjaustoimenpiteistä. Lisäksi olemme luoneet materiaaliriippumattoman ja numeeriseen laskentaan perustuvan FEM-mallin (elementtimenetelmän), joka sopii hyvin sekä teräs- että hybriditornien kunnon ja mekaanisten ominaisuuksien arviointiin. Mallilla saadaan tietoa esimerkiksi dynaamisen rasituksen vaikutuksesta tornin pitkäaikaiskestävyyteen.

Käytämme datan prosessointiin neuroverkkoja, ja teemme tiedon pohjalta rakenteellisia analyysejä. Ne mahdollistavat tuulivoimaloiden ennakoivan kunnonhallinnan, jossa rakenteiden vauriot havaitaan aikaisemmin. Se vähentää yllättäviä energiantuotannon keskeytyksiä ja ennaltaehkäisee turvallisuusriskejä.

Kehitettävällä ohjelmistolla ja rakenteellisilla analyyseillä on mahdollista parantaa tuulivoimaloiden huoltoon ja korjaustoimenpiteisiin liittyvää toimintaa merkittävästikin. Tällöin myös riskit pienenevät ja tuotto-odotukset paranevat. Siitä on etua sekä kunnille että tuulivoima-alan yrityksille.

Haluatko kuulla lisää?

Esko Sistonen

Tutkimuspäällikkö
Granlund Oy

Ennakoivan kunnonhallinnan hyötyjä

  • 1. Kustannustehokas etäseuranta IoT-toimilaitteilla tai vastaavalla datalla vähentää kohdekäyntien tarvetta. Energiantuotanto jatkuu keskeytyksittä, kun viikkoja tai kuukausia kestävien huoltokatkojen sijaan korjaus- ja huoltotoimenpiteet onnistuvat ennakoivasti tunneissa tai päivissä.
  • 2. Turvallisuus paranee, koska ennakoiva kunnonhallinta pienentää riskejä, pidentää tuulivoimalan käyttöikää ja vähentää tuotannon keskeytyksiä. Se parantaa voimalan taloudellista kannattavuutta.
  • 3. Tarpeenmukaiset huoltotoimet vähentävät huoltokäyntejä paikan päällä. Mahdollisilla kohdekäynneillä voidaan samalla tarkastaa toimilaitteita ja antureita vaikeakulkuisissa paikoissa.

Lue muita blogejamme

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…

Blogi

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?