Hyppää sisältöön
Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.2.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä voidaan eniten vaikuttaa kiinteistön E-lukuun? Milloin tarvitaan rakennusluvan energiaselvitys?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiatodistus

Energiatodistus vaaditaan kaikille uudisrakennuksille sekä vuokrattaville ja myytäville kiinteistöille. Sen laatijalla tulee aina olla virallinen pätevyys. 

Energiatodistus sisältää aina E-lukulaskelman. Olemassa oleviin rakennuksiin pitää aina tehdä kohdekäynti.

Energiatodistuksen laatijan tulee kirjata energiatodistukseen myös energiatehokkuustoimenpide-ehdotuksia ja niiden vaikutuksia. Energiatehokkuustoimenpiteiden kirjaamiskäytännöissä on kuitenkin paljon eroja. Siksi energiatodistusta tilattaessa on suositeltavaa edellyttää laatijalta, että halutut vaihtoehdot esimerkiksi rakenteiden tai lämpöpumppujen suhteen tarkastellaan.

Energiatodistus suositellaan päivitettävän merkittävien energiatehokkuustoimenpiteiden yhteydessä, kuten ikkunoita uusittaessa tai poistoilmalämpöpumppuja asennettaessa. Uudisrakennuksille energiatodistus päivitetään rakennusluvan jälkeen käyttöönoton yhteydessä, jolloin esimerkiksi tiiveysmittaustulokset ja asennetut IV-koneet huomioidaan.

Energiatodistusta tilattaessa on suositeltavaa edellyttää laatijalta, että halutut vaihtoehdot esimerkiksi rakenteiden tai lämpöpumppujen suhteen tarkastellaan.

Rakennusten energiatehokkuus: Energialuokka ja E-luku

Toteutuneita energiankulutuksia verrattaessa käyttäjän ja sääolosuhteiden vaikutus energiankulutukseen on merkittävä, jolloin samanlaisissakin rakennuksissa on eroja toteutuneen energiankulutuksen suhteen. Yleisenä käytäntönä on arvioida rakennuksen energiatehokkuutta E-luvun kautta. E-lukulaskennassa tiedot rakennuksen energiankulutuksesta perustuvat standardikäyttöön ja testivuoden sääolosuhteisiin. Rakennukset ovat paremmin vertailukelpoisia keskenään, kun mittarina on olosuhteista riippumaton E-luku, eikä käyttäjästä riippuvainen toteutunut energiankulutus.

Energialuokkaan sovelletaan asteikkoa A-G ja se perustuu rakennukselle laskettuun E-lukuun. E-lukurajat eri energialuokille vaihtelevat rakennustyypeittäin, ja esimerkiksi pientalolla ja kerrostalolla voidaan saada samalla E-luvulla eri energialuokka. Rakennustyyppien välillä huomioidaan niiden erityispiirteet kuten ilmanvaihdon raitisilmavirrat.

Alla olevassa taulukossa on esitelty erilaisia energiatehokkuuteen liittyviä parannustoimenpiteitä ja niiden vaikutusta E-lukuun. Tarkemmat rakennuskohtaiset arviot on suositeltavaa pyytää energiatodistuksen laatijalta.

ToimenpideVaikutus E-lukuun, asuinrakennukset
Muutos sähkö-/öljylämmitys -> kaukolämpöSuuri
PoistoilmalämpöpumppuSuuri
MaalämpöSuuri
Ilma-vesilämpöpumppuSuuri
IlmalämpöpumppuKohtalainen-suuri
Yläpohjan lisälämmöneristysKohtalainen
Ikkunoiden vaihtoKohtalainen
Alapohjan lisälämmöneristysKohtalainen 
Julkisivun lisälämmöneristysPieni-kohtalainen
AurinkopaneelitPieni
AurinkolämpöPieni
Valaistuksen uusiminenPieni

Rakennusluvan energiaselvitys

Energiaselvitys laaditaan uudisrakennuksille rakennusluvan hakemisen yhteydessä ja siihen sisältyy energiatodistus. Uudisrakennuksen energiaselvitykseen sisältyy energiatodistus ja se päivitetään käyttöönoton yhteydessä, jolloin esimerkiksi ilmantiiviysmittauksen tulokset ovat tiedossa.

Olemassa oleville rakennuksille rakennusluvan energiaselvitys tehdään rakennus- ja toimenpideluvanvaraisissa töissä, kuten maalämpöhankkeissa. Olemassa oleville rakennuksille energiaselvitys ei sisällä pakollisena toimenpiteenä energiatodistuksen laatimista, mutta se sisältää tyypillisesti E-lukulaskelman ja E-lukuvertailun ennen korjaustoimenpiteitä ja korjaustoimenpiteiden jälkeen.

Energiaselvityksen yhteydessä on luontevinta pienellä lisävaivalla tehdä myös energiatodistus, jos ajantasaista energiatodistusta ei ole. Energiatodistus on suositeltavaa päivittää korjausten jälkeen, kun toimenpiteet on tehty. Tällöin päivitetyn energiatodistuksen kätevimmin laatii energiaselvityksen tekijä, jolla on alustavat laskelmat jo valmiina.

Haluatko kuulla lisää?

Panu Rautio

Ryhmäpäällikkö, Kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?