Hyppää sisältöön
Energiamurros ylitti uutiskynnyksen – jo oli aikakin!

Energiamurros ylitti uutiskynnyksen – jo oli aikakin!

16.3.2022 – Energiamurros avaa kiinteistönomistajille uuden pelikentän, jonka tuomia mahdollisuuksia kannattaa jo nyt lähteä hyödyntämään.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiantuotanto- ja kulutusjärjestelmien perustavanlaatuinen muutos on puhuttanut energia-alan ammattilaisia jo pitkään. Nyt energiamurroksen haasteet ja mahdollisuudet ovat ylittäneet myös median uutiskynnyksen ja nousseet yleiseen tietoisuuteen.

Päivän puheenaiheita ovat vähäpäästöiset energiaratkaisut, energiamarkkinoiden muutokset – ja tietysti meitä kaikkia koskettava energian hinta.

Energiamurroksen nousu otsikoihin on erinomainen asia, sillä muita vaihtoehtoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei ole. Fossiilisista polttoaineista on pyrittävä nopeasti eroon ja rakennettava tulevaisuuden energiajärjestelmä uusiutuvan energian varaan.

Vielä muutama vuosi sitten tulevaisuuden skenaarioina pidetyt asiat alkavat toteutua käytännössä.

Muita vaihtoehtoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei yksinkertaisesti ole.

Mikä sitten ajaa vieläkin isompiin ja nopeampiin muutoksiin nimenomaan energiaverkkojen puolella? Tärkeimpiä ajureita ovat uusiutuvan energian määrän lisääntyminen ja se, että etenkin tuuli- ja aurinkovoimalla tapahtuvan sähköntuotannon ennakointi on aivan erilaista verrattuna perinteisiin voimalaitoksiin.

Mitä on energiamurros?

Energiamurros tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalan näkökulmasta ennen kaikkea uusia energiateknologioita ja kiinteistöjen integroitumista tiiviimmin osaksi energiaverkkoja.

Jo nyt monet kiinteistöt tuottavat ja varastoivat itse ainakin osan tarvitsemastaan energiasta, mutta tulevaisuudessa energiankäytön joustokapasiteetti mahdollistaa sen, että kiinteistöt voivat ottaa yhä suuremman roolin energiaverkkoja tasapainottavina elementteinä.

Haasteita säästä riippuvaisista energiamuodoista

Sähkön tuotantoa ja kulutusta tasapainottavat markkinat eivät ole vielä riittävät.

Uusiutuvaan energiaan kuuluvat oleellisesti säästä riippuvaiset energiamuodot. Niin kauan kuin kukaan ei pysty ohjaamaan säätä, tarvitaan erilaisia keinoja energiaverkkojen kuormien ja kapasiteetin optimointiin. Se edellyttää markkinaehtoisia ratkaisuja ja keinoja, joilla energian kulutusta voidaan säädellä joustavasti.

Tällaisia markkinamekanismeja on jo useampia. Sellainen on esimerkiksi sähkön kulutusjousto. Energian käyttöä voidaan vähentää hetkellisesti yleisten kulutuspiikkien aikana ja auttaa valtakunnallisen verkon sähkötehon tasapainottamisessa.

Yritys voi saada kulutusjoustoon osallistumisesta lisätuloja, sillä kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa tästä korvauksen.

Sähkön tuotantoa ja kulutusta tasapainottavat markkinat eivät ole vielä riittävät. Erilaisten älykkäiden ratkaisujen avulla kuitenkin myös pienemmät yritykset ja kotitaloudet voivat tulevaisuudessa osallistua kulutusjoustoon ja vaikuttaa samalla kuluttamansa energian hintaan.

Myös energian varastointiin tulee enemmän mahdollisuuksia. Mitä enemmän energiayhtiöillä, kiinteistöjen omistajilla ja muillakin toimijoilla on mahdollisuus hyödyntää vaikkapa akustoihin kerättävää sähköä, sitä paremmin ne voivat pelata energiamarkkinoilla uudella tavalla.

Kustannukset siirtyvät niiden aiheuttajille

Uusiutuvan energian kasvun ohella energiamarkkinoilla mennään vahvasti siihen, että kustannuksia siirretään niiden todellisille aiheuttajille.

Jatkossa ei esimerkiksi haluta nostaa sähkön siirron perusmaksuja, koska entistä suurempien tehopiikkien vuoksi verkossa jouduttaisiin tekemään isoja investointeja. Sen sijaan nostetaankin tehomaksuja, jolloin maksajiksi tulevat tehopiikkien aiheuttajat. Samalla heitä kannustetaan muuttamaan toimintaansa niin, ettei kulutushuippuja synny ja kalliilta investoinneilta vältytään. Järkevää kehitystä, eikö totta?

Maksajiksi tulevat tehopiikkien aiheuttajat.

Energiamurros näkyy meilläkin jo monella tapaa, ja edelläkävijät hakevat aktiivisesti tästä avautuvia mahdollisuuksia. Moni teollisuusyritys on ollut jo pitkään mukana kulutusjoustossa. Kauppakeskusten kaltaisissa kiinteistökokonaisuuksissa testataan erilaisia virtuaalivoimalaitoksia ja energiakuormien ohjausta. Kaikkia näitä esimerkkejä yhdistää yksi asia: taloudellinen kannattavuus.

Energiamurrosta koskevia otsikoita hallitsevat nyt energian rajut hinnannousut. Vähemmälle huomiolle jäävät helposti uuden pelikentän avaamat mahdollisuudet. Niitä fiksujen yritysten ja kiinteistönomistajien kannattaa seurata ja hyödyntää rohkeasti.

Haluatko kuulla lisää?

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Lue lisää blogejamme

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?