Hyppää sisältöön
Datakeskusten veroetu luo Suomelle tuhannen taalan paikan

Datakeskusten veroetu luo Suomelle tuhannen taalan paikan

12.1.2022 – Verouudistuksen odotetaan tuovan Suomeen jatkossa lisää datakeskusinvestointeja. Alempi sähkövero edellyttää kuitenkin energiatehokkuutta.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Vuodenvaihteessa tuli voimaan muutos, jolla on potentiaalisesti suuria vaikutuksia kansantalouteen, digitaaliseen infrastuktuuriin ja Suomen hiilidioksidipäästöihin. Tammikuun alussa Suomen sähköverotus aleni siten, että energiavaltaista teollisuutta koskeva alempi veroprosentti laajeni koskemaan kaikkea valmistavaa teollisuutta Suomessa. Tämä merkitsee, että jatkossa esimerkiksi paljon puhutut datakeskukset kuuluvat alemman verotuksen piiriin.

Veronalennus on merkittävä: alempaan veroluokkaan kuuluvat yritykset maksavat sähköstään jatkossa jopa 30 prosenttia vähemmän kuin aiemmin. 

Lisää datakeskuksia Suomeen?

Kyseessä on Suomen kannalta iso asia. Se tarkoittaa, että meillekin on – toivottavasti – odotettavissa lisää datakeskusinvestointeja. Datakeskukset luovat ympärilleen isompia dataklustereita, jotka tuovat työpaikkoja ja verotuloja. Viime vuosina datakeskukset ovat menneet meiltä ohi suun esimerkiksi Ruotsiin. Länsinaapuriin ovat investoineet muun muassa Microsoft, Facebook ja Amazon.

Investointeina datakeskukset ovat paperitehtaiden suuruusluokkaa. Kokonaisinvestointeina puhutaan useista miljardeista euroista. Veroalennuksenkin jälkeen valtio jää vahvasti saamapuolelle. Ruotsi on haalinut itselleen näitä miljardituloja jo useiden vuosien ajan, ja länsinaapurissa onkin 2-3 kertaa enemmän datakeskuksia kuin Suomessa. Nyt meilläkin on mahdollisuus samaan.

Datakeskusten tulee olla energiatehokkaita

Alemman veroluokan edellytys on, että konesalit ovat energiatehokkaita. Niiden synnyttämä hukkalämpö voidaan ottaa talteen ja ohjata kaukolämpöverkkoon. Aiemmin monet konesalit ovat päästäneet hukkaenergiansa ilmaan tai ohjanneet sen esimerkiksi mereen. Jotta muutos toteutuisi, kaukolämmön parissa toimivien tahojen, kuten sähköyhtiöiden ja kuntien, pitäisi asettua samaan pöytään datakeskusten ja muiden potentiaalisten toimijoiden kanssa. Näissä talkoissa kaikkien kannattaa vetää yhtä köyttä.

Pelissä on miljarditulojakin paljon isompi asia. Datakeskuksilla on merkittävä rooli taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Jos Suomi haluaa saavuttaa ilmastotavoitteensa vuoteen 2035 mennessä, myös datakeskusten on siirryttävä kohti hiilineutraaliuutta.

Datakeskuksia Suomeen vaiko esimerkiksi Puolaan?

Hukkalämmön talteenotto edellyttää datakeskuksilta investointeja lämpöpumppuihin. Granlundin laskelmien mukaan erilaisilla energiankierrätysratkaisuilla sähköä voi jatkossa säästyä merkittävästi, jopa 70 000 omakotitalon lämmitystä vastaava määrä.

Suomessa on tällä hetkellä vähän toista sataa datakeskusta. Niitä on moitittu sähkösyöpöiksi, mutta kritiikki on osin turhaa. Jos konesaleja ei rakenneta Suomeen, niitä nousee toisiin EU-maihin, joissa ei esimerkiksi lämmönhyötykäyttö ole mahdollista. Suomessa on maailman kehittynein kaukolämpöverkosto, johon konesaleissa syntyvä kerran käytetty sähköenergia saadaan siirretyksi pienin kustannuksin.  

Ota yhteyttä

Kirjoittaja Jari Innanen on toiminut datakeskus-liiketoiminnassa yli 10 vuotta ja vetää konesalisuunnitteluun keskittyvää osastoa Granlundilla.

Jari Innanen

Liiketoimintajohtaja, Data centers
Granlund Oy

Kuinka supertietokone lämmittää taloja Pohjois-Suomessa?

LUMI-supertietokoneesta otetaan hukkalämmöt talteen ja ohjataan ne kaukolämpöverkkoon.

Datakeskusten tarve kasvaa jatkuvasti

Datan määrä kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Datakeskusten tulee vastata tarpeeseen, mutta toimia samalla entistä energiatehokkaammin.

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?