Hyppää sisältöön
Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

19.3.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

”Meillähän on se ihan hiljattain tehty kuntoarvio täällä jossain”, tuumii esimerkkihenkilömme kaivellessaan valvomohuoneen arkistokaappia, kunnes käsiin osuu vähintään 10-vuotissyntymäpäivänsä nähnyt paperinivaska. Hän pyyhkäisee pölyt päältä ja alkaa selata papereita.

”Ihan hyviä ehdotuksia täällä kai on listattuna, mutta ei näitä kaikkia ole toteutettu. Ja täältähän puuttuu kokonaan laajennusosan tiedot! Oliko Pekalla se joku excel näistä?”

Tarinamme päähenkilö on todennäköisesti jo alkanut aavistella, että ennemmin tai myöhemmin on liuta korjaustarpeita edessä – kun vaan tietäisi mitä kaikkea ja paljonko se tulee maksamaan!

Korjausvelkaa on päässyt tässä esimerkkihenkilömme hallinnoimassa rakennuksessa vuosien varrella huomaamatta kasautumaan, kun rakennus on toiminut lähinnä kuorena ydinliiketoiminnalle.

Tiedon ei kuitenkaan tarvitse lisätä tuskaa, vaan päinvastoin ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla vältetään ikävät yllätykset – sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Korjausvelka on mahdollista ottaa haltuun systemaattisella lähestymistavalla.

Rakennus on toiminut lähinnä kuorena ydinliiketoiminnalle.

Mitä kiinteistöltä odotetaan seuraavien 5, 10 tai 20 vuoden aikana? Onko tarkoitus maksimoida sen käyttöikä, valmistautua myyntiin vai varmistaa tuotantotoiminnan keskeytymätön jatkuminen?

Jatkuva oletusten tekeminen voi tulla kalliiksi

Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi. Pahimmillaan suunnittelemattomat korjaukset aiheuttavat tuotantokatkoja, vuokralaisten tyytymättömyyttä tai jopa turvallisuusriskejä.

Kuntoarvio voi olla paljon muutakin kuin raportti kansiossa. Se on työkalu, joka auttaa tekemään perusteltuja päätöksiä kiinteistön kunnossapidosta ja korjauksista. Parhaimmillaan kuntoarvion avulla tehty PTS-suunnitelma ei jää pistemäiseksi arvioksi: kun tietoa päivitetään jatkuvasti, vältetään ikävät yllätykset ja voidaan ennakoida investoinnit hallitusti.

Kun tieto on ajantasaista, voidaan korjausbudjetti kohdistaa sinne, missä siitä on eniten hyötyä.

Kiinteistöstrategia tukee päätöksentekoa

Kuntoarvio antaa arvokasta tietoa rakennuksen nykykunnosta ja auttaa kartoittamaan tulevat PTS-toimenpiteet. Jotta PTS-toimenpiteet voidaan priorisoida järkevästi, tarvitaan selkeä kiinteistöstrategia.

Kiinteistöstrategiaa silmällä pitäen on hyvä kirjata ylös, mitä kiinteistöltä odotetaan seuraavien 5, 10 tai 20 vuoden aikana? Onko tarkoitus maksimoida sen käyttöikä, valmistautua myyntiin vai varmistaa tuotantotoiminnan keskeytymätön jatkuminen?

Strateginen tarkastelu auttaa erottamaan kriittiset korjaustarpeet vähemmän kiireellisistä ja mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun ja capex-hallinnan. Ilman tätä näkökulmaa riskinä on, että korjaukset tehdään yksittäisinä reaktioina akuutteihin ongelmiin sen sijaan, että niitä tarkasteltaisiin osana laajempaa kokonaisuutta. Kiinteistöstrategian ja PTS-suunnittelun yhdistäminen auttaa suuntaamaan investoinnit oikeisiin kohteisiin oikeaan aikaan.

Hyvä suunnittelu säästää rahaa ja hermoja

Kiinteistön kunnossapidon ja korjausten hallinta ei ole vain kustannuserä, vaan myös sijoitus tulevaisuuteen. Kun kunnossapidon tarpeet tunnistetaan ajoissa, voidaan välttää hätäratkaisut, jotka usein ovat sekä kalliimpia että tehottomampia kuin huolellisesti suunnitellut toimenpiteet.

Ennakoimalla voidaan myös välttää resurssien hukkaamista turhiin tai epäajankohtaisiin korjauksiin. Järjestelmällinen kunnossapidon hallinta mahdollistaa sen, että investoinnit kohdistetaan niihin kohteisiin, joissa ne tuottavat eniten hyötyä pitkällä aikavälillä.

Kysy lisää!

Emilia Salovaara

Ryhmäpäällikkö, kiinteistöjohtaminen
Granlund Oy

Lue lisää blogeja

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?

06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…

Blogi

Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

25.10.2021 – Älykkään rakennuksen toteutusta ei kannata jättää puolitiehen. Yksittäisten digiratkaisujen sijaan on rakennettava kokonaisuus, josta hyötyvät niin kiinteistön omistaja kuin käyttäjätkin.

Blogi

Kiinteistöjohtajan kahden palan palapeli

04.10.2021 – Meillä kiinteistöjohtamisen parissa työskentelevillä on miljoonan palan palapeli käsissämme, vai sittenkin vain kahden?

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?